Se spune ca, cele mai de succes companii de jucarii, nu doar produc jucarii, ci produc o cultura a jucariilor. Hasbro, care este cea de-a doua mare companie producatoare de jucarii din lume, depasita doar de Mattel, cu siguranta ca indeplineste aceasta conditie.

Hasbro si-a inceput activitatea in SUA in anul 1923 fiind infintata de catre  Henry, Hilal si Herman Hassenfeld, trei emigranti din Polonia. Initial obiectul de activitate al companiei a fost vanzarea de textile, evoluand apoi la cutii pentru creioane, apoi creioane si alte accesorii scolare. Productia de jucarii a debutat la sfarsitul anilor 30 cu un set de instrumente medicale si un set de lut pentru modelat.   In 1952 a fost lansat Mr Potato Head, acesta fiind prima jucarie care a beneficiat de o reclama la TV. In anul 1954 Hassenfeld (acesta era numele initial al companiei) a achizitionat licenta de a produce jucarii bazate pe caracterele Disney. Aceasta actiune a crescut foarte mult profitabilitatea companiei, cu un profit de 12 milioane $, Hassenfeld devenind cea mai mare companie producatoare de jucarii din SUA la acea data. 

Anul 1963 reprezinta lansarea celei mai de succes jucarii din istoria companiei:  G.I. Joe – o figurina cu membre articulate reprezentand un soldat din armata americana. Aceasta jucarie s-a bucurat de un asa de mare succes incat in primii 2 ani de dupa lansare vanzarile de G.I. Joe s-au ridicat la 40 milioane $, constituind 2/3 din vanzarile totale ale companiei.

In  anul 1968 compania isi schimba numele devenind Hasbro Industries, fiind listata la bursa, desi majoritatea a ramas in mainile familiei fondatoare – Hessenfeld. In anii ’70 compania a incercat sa-si diversifice domeniul de activitate, dar incercarile sale au esuat, compania ramanand la obiectul ei principal de activitate – producerea de jucarii. Mai mult chiar, in 1980 grupul producator de creioane din cadrul Hasbro s-a separat, constituindu-se intr-o noua companie numita Empire Pencil, companie care va deveni cea mai mare producatoare de creioane din SUA.  Tot in anii ’80 Hasbro a inceput o campanie agresiva de achizitii printre cele mai importante amintind: 1983 Glenco (producator de jucarii pentru bebelusi si cel mai mare producator mondial de biberoane), 1984 Milton Bradley (al cincilea cel mai mare producator de jucarii din SUA si lider in producatia de puzzle-uri si jocuri de familie), 1989 Coleco Industries, 1991 Tonka Corp (producatorul Monopoly), 1992 Nomura Toys.

In ultimii ani Hasbro a inceput sa se indrepte tot mai mult spre lumea jocurilor electronice, debutul fiind facut in 1995 odata cu lansarea unei editii electronice a jocului Monopoly. Rezistand unei incercari de preluare din partea lui Mattel, Hasbro si-a pastrat independenta, incercand sa se dezvolte prin oferirea unui continut cat mai variat de jucarii si jocuri, atat in format clasic cat si electronic. O mare improtanta se acorda jucariilor avand ca sursa de inspiratie personaje sau intamplari din filme celebre cum ar fi: Jurassic Park, Transformers, Toy Story, Star Wars, s.a.

 

Sorry, comments for this entry are closed at this time.