13
Feb

Puzzle. Cred ca toti la un moment sau altul am facut un puzzle.

Dar de unde vine el ? Cuvantul puzzle se pare ca isi are originea din cuvantul francez “pusle”, cuvant ce inseamna “a uimi sau a confunda”. Se pare ca intr-adevar este o descriere destul de apropiata de adevar intrucat puzzle-urile au scopul de a-i “uimi” sau “confunda” pe jucatori.

Stiati ca cel mai mare puzzle realizat si disponibil la vanzare are 24.000 de piese si se numeste “Life: The great Challenge” ?

Este unanim recunoscut ca primul puzzle a fost creat in jurul anului 1760 de catre John Spilsbury un gravor si producator de harti din Londra. El a lipit o harta a lumii pe o bucata de placaj si a taiat cu un fierastrau in jurul granitelor tarilor. Rezultatul a fost un puzzle care s-a dovedit foarte folositor in invatarea geografiei de catre elevii englezi din acea vreme.

La sfarsitul anilor 1800 odata cu introducerea unui model mai avansat de fierastrau, s-a modificat si modul de producere al puzzle-urilor. Imaginile se  vopseau sau se lipeau pe bucata de placaj iar pe verso se trasa cu creionul pe unde sa se taie.

Puzzle-urile din carton presat nu au aparut decat in secolul XX. Tehnica de producere a acestora era diferita in sensul ca decuparea se realiza prin stantare. O vreme, puzzle-urile din carton presat nu au fost preferate fata  cele din lemn dar intr-un final datorita costului mult mai scazut puzze-urile din carton presat s-au impus pe piata.

Epoca de aur a puzzle-urilor a fost in perioada 1920 -1930 cand au fost produse o multitudine de puzzle-uri cu teme variind de la scene sentimentale la cele infatisand noi tehnologii. Dupa acesta perioada popularitatea lor a tot continuat sa scada, cel mai puternic in randul adultionr, copii inca indragind acest tip de joc.

In zilele noastre popularitatea puzzle-urilor a mai scazut, fiind umbrita de catre noile tehnologii si metode de petrece a timpului. Dar totusi puzzle-urile sunt cautate atat de copii cat si (intr-o masura mai mica) de catre adulti. Pentru ca in esenta puzzle-urile sunt un mijloc de a-ti petrece timpul.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.