Istoria companiei este  strans legata de cea a fondatorului ei, Walt Disney. Totul a inceput cand Walt a  sosit in California in vara anului 1923 cu o multime de idei si un film despre o fetita in tara desenelor animate numit “Alice in tara minunilor”. Si cam atat. Dar acest desen animat i-a adus si primul contract. Astfel in 16 octombrie 1923 ia fiinta oficial compania Disney Brothers Cartoon Studio, companie pe care Walt o impartea in mod egal cu fratele sau, Roy. Nu a ramas pentru mult timp cu acest nume, ea devenind dupa scurt timp Walt Disney Company.

Urmatoarea serie de desene animate create de Walt Disney avea drept caracter principal pe Oswald, Iepurasul Norocos. Desi s-a bucurat de succes, acesta serie i-a adus numai probleme Walt pierzand toate drepturile asupra acestui personaj in favoarea distribuitorului sau, datorita unui contract defavorabil.

Walt Disney nu s-a lasat doborat de probleme, iar urmatorul caracter ce avea sa-l creeze (in colaboare cu Ub Iwerks seful echipei de animatie al companiei) avea sa-i aduca faima si celebritatea. Se numea, ati ghicit Mickey Mouse. Dar Walt nu s-a multumit numai cu Mickey Mouse. El a lansat la scurt timp o alta serie numita “Silly Symphonies” serie care a si castigat un premiu pentru cel mai bun desen animat in anul 1932.

Cautand surse alternative de castig, Walt Disney  a descoperit ca, vanzand drepturile de autor pentru caracterele sale unor comercianti, poate castiga destul de mult. Astfel au aparut papusile Mickey Mouse,  penarele cu Mickey Mouse, vesela cu Mickey Mouse. In scurt timp puteai sa-l gasesti pe celebrul soricel pe toate lucrurile la care te puteai gandi. In 1930 a aparut si prima revista de benzi desenate cu Mickey.

In 1934, Walt Disney si-a anuntat colaboratorii ca urmau sa inceapa lucrul la un film de desene animate bazat pe o poveste numita Alba ca zapada si cei 7 pitici. Nu toti au fost foarte entuziasmati dar totusi au inceput sa lucreze, iar dupa trei ani de munca, inaintea Craciunului din 1937, acest film a fost lansat. A fost un succes imediat, stabilind in etalon in crearea filmelor de desene animate. Pana la detronarea lui de catre filmul “La rascruce de vanturi”  a fost filmul cu cele mai mari incasari din istorie.

Au urmat si alte filme mai mult sau mai putin celebre:  Pinocchio, Fantasia, Dumbo, Bambi. Dar activitatea studiourilor a fost afectata de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial si abia prin anii 50 lung metraje de desene animate au inceput sa mai fie produse. Dar despre activitatea companiei in epoca de dupa razboi, in alt articol.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.