Zmeul este o jucarie de exterior care aduce bucurie in inima oricarui copil. zmee copiiDar unde si cand a fost inventat ? A fost dintodeauna o jucarie ?

Este unanim acceptat ca zmeul a fost inventat in China. Se pare ca locuitorii insulelor din Marea Chinei de Sud le foloseau la pescuit inca din cele mai vechi timpuri. Acestia atasau momeala de coada zmeului impreuna cu un soi de navod pentru a prinde pestele. Acesta tehnica se mai foloseste si azi acolo.

Se presupune ca inspiratia le-a venit vechilor chinezi in timp ce priveau leganarea in vant a frunzelor.        Prima persoana documentata ca ar fi construit un zmeu a fost Mo Di (468 – 376 IC), un filozof faimos care a lucrat 3 ani la realizarea unui zmeu in forma de vulture. La sfarsitul acestei perioade a reusit sa faca zmeul sa zboare, dar numai pentru o zi. Mo Di i-a transmis invataturile despre confectionarea zmeelor ucenicului sau, care a imbunatatit design-ul zmeului, reusind sa construiasca un zmeu care se spune ca a zburat timp de trei zile incontinuu. Deci se poate spune ca zmeul are o istorie de peste 2000 de ani.

Dar in loc sa fie folosite la joaca, primele zmee au fost folosite in scopuri militare. Cronicile istorice ne infatiseaza zmeele ca fiind foarte mari ca si dimensiuni: unele erau asa de mari incat puteau sa ridice in aer observatori care urmareau miscarile inamicului iar altele erau folosite inscopuri propagandistice aruncand manifeste peste ostile inamice. Inspirati de chinezi, si japonezii au inceput sa foloseasca zmeele in scopuri militare.

Primele utilzari ale zmeului in scopuri recreationale se pare ca a survenit in timpul dinastiei Tang (600-900 AD), perioada in care zmeele au fost tare populare la curtea regala. Iar inventia hartiei a insemnat ca zmeele se puteau construi mult mai ieftin si mai rapid, aceasta determinand o raspandire rapida a zmeelor.

Treptat zmeul a inceput sa se raspandeasca in Asia, integrandu-se in cultura si traditiile locale. In Europa zmeele erau necunoscute inainte ca Marco Polo sa le aduca din calatoriile lui in est. Ca si in China, zmeele vor fi folosite in Europa, iar mai apoi in America in scopuri stiintifice si militare.

In zilele noastre, zmeele sunt o prezenta populara, atat in randul copiilor cat si cel al adultilor, concursuri de inaltat zmee atat pentru copii cat si pentru adulti avand loc  in toata lumea.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.