Viteza de invatare a bebelusilor este surprinzatoare . Procesul de invatarea incepe in pantecul mamei si continua de-a lungul copilariei . In primii ani de viata ai copilului  activitatea de stimulare si de satisfacere a dorintelor acestuia cade in totalitate pe umerii parintilor .

Desi bebelusii raspund in principal la sunetul vocilor parintilor, eu sunt atrasi deasemenea si de multe alte sunete si culori. Alegerea jucariilor de catre  parinti ar trebui sa se axeze catre acele jucarii care emit sunete, si sunt colorate in culori vii si contrastante ca de exemplu: rosu, negru si alb si au texturi pe care bebelusii le gasesc placute la atingere .

Sunetele

Bebelusii raspund la sunete iar printre cele mai bune jucarii educationale se numare zornaitoarele si jucariile  muzicale  . Muzica lina linistitoare ca de exemplu jucarii cu cantece de leagan este cea mai buna .    Jucariile muzicale si auditive sunt cunoscute pentru ca stimuleaza gandirea logica la copii .

Culorile

Culorile vii din jucariile educationale stimuleaza vederea bebelusilor .

Desi poate aparea evident faptul ca  preferintele copiilor se indreapta spre  jucariile avand culori  vii, indraznete in defavoarea celor  colorate in nuante mai pale, ultimele cercetari indica faptul ca ochii copiilor nu sunt adaptati sa vada culorile pale decat intr-o foarte mica masura sau chiar deloc .  Potrivit unor cercetari publicate intr-un articol, copii pot aprecia sau chiar vedea culorile incepand de la patru luni . La aceasta varsta, totusi, ochii lor nu sunt sufficient dezvoltati pentru a recunoaste diversele nuante ale unei culori sau a diferentia culorile terne ca gri sau maro .

Motricitatea fina

In primul rand trebuie specificat ce este motricitatea fina : cand bebelusul apuca o  jucarie intre degetul mare si alt deget , cand isi misca degetelele de la picioruse in nisip el foloseste motricitatea fina . Dar motricitatea fina nu implica doar miscari cu degetele de la maini sau de la picioare . Cand bebelusul isi foloseste buzele sau limba pentru a gusta si a simti obiectele el isi foloseste de asemenea motricitatea fina .

Un exemplu de jucarii care au ca tinta imbunatatirea acestei motricitati sunt blocurile moi de construit care pot fi apucate, sucite, stranse   sau chiar  “gustate” de catre copil .

Aptitudinile cognitive

Exista cateva categorii de jucarii educationale care au ca scop dezvoltatea aptitudinilor cognitive la copii, adica  stimularea  memoriei lor, modul in care isi imagineaza ei lucrurile precum si  abilitatile de dezvoltate a problemelor . Jucariile educationale  ca de exemplu  blocurile de construit, jocurile ce implica memorarea unor lucruri precum si puzzle-urile   sunt o alegere buna in acest caz  . Puzzle-urile pot fi cu numere, litere sau imagini; nu conteaza, singura cerintafiind ca ele sa fie usor de prins si de manipulat  de catre copil.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.